PPKH biedt binnen de basis-ggz zorg aan kinderen, jeugdigen, adolescenten, volwassenen en ouderen.
De zorg aan de kinderen (4-18 jaar) wordt vorm gegeven in samenwerking met Psychologenpraktijk Mickartz en Psychologenpraktijk Rooduijn.
Kinderen en jeugdigen met alle milde en matig ernstige problematieken kunnen bij ons terecht, te denken valt aan psychische, sociale, cognitieve en emotionele problemen, maar ook aan opvoedingsproblematiek. Wij bieden behandeling voorafgegaan door diagnostiek. Waar nodig en/of gewenst worden ouders en gezin betrokken in de behandeling. Kortdurende hulpverlening, diagnostiek en behandeling van sociaal emotionele- en gedragsproblematiek is onze kracht.
Aanmelding / verwijzing en wel of geen vergoeding
Voor aanmelding bij onze praktijk is een aanmelding van JENS nodig voor kinderen die in Landgraaf, Voerendaal of Nuth wonden. De huisarts heeft hen meestal eerst naar JENS verwezen. Alleen deze behandelingen komen in aanmerking voor vergoeding.
Ook de huisarts van kinderen die in andere gemeenten wonen, inclusief Kerkrade, kunnen bij PPKH worden aangemeld. Deze behandelingen worden echter niet vergoed en dienen dus zelf betaald te worden.
Indien een kind 16 jaar of jonger is, dan is vooraf toestemming van beide ouders nodig om aanmelding te kunnen doen. Hiertoe hebben we van beide ouders een handtekening nodig op een daarvoor bestemd formulier. Dit kunt u bij uw verwijzer regelen of hierover contact opnemen met het secretariaat van PPKH.
Werkwijze
Wij starten met een uitgebreid intakegesprek, waarin wij een duidelijk beeld willen krijgen van de vraagstelling, de problematiek en de verwachting ten aanzien van onze interventies en/of begeleiding. Dit gesprek wordt bij voorkeur met beide ouders en afhankelijk van de problematiek en/of leeftijd met uw kind gevoerd. Vervolgens volgt een voorstel van een behandelplan (onderzoek en/of behandeling). Wanneer u en uw kind zich kunnen vinden in het behandelplan zal de behandeling van start gaan. Tussentijdse evaluatiemomenten worden bij aanvang afgesproken. Omdat een kind-probleem ook veelal een gezinsprobleem is, worden ouders waar nodig nauw betrokken bij de behandeling.
Als uit ons onderzoek blijkt dat kind verwezen dient te worden naar een andere praktijk of naar een andere behandelsetting binnen de GGZ, dan zullen we dit advies neerleggen bij kind/ouders en dit ook in een rapportage naar huisarts terugkoppelen zodat er een gerichte verwijzing gedaan kan worden naar de beter passende behandelplek.
Indien wenselijk, vindt er overleg plaats met andere betrokkenen en/of instanties, zoals school, logopedisten, medische specialisten, huisartsen, Gemeente, Centrum voor Jeugd en Gezin, Bureau Jeugdzorg, etc. Dit altijd alléén met de schriftelijke toestemming van ouders.
Wij bieden
Diagnostiek kan o.a. bestaan uit psychodiagnostisch onderzoek, observaties, intelligentie- onderzoek, neuropsychologisch onderzoek en persoonlijkheidsonderzoek.
Behandeling kan bestaan uit cognitieve gedragstherapie, EMDR, exposure, internettherapie, ouderbegeleiding, psycho-educatie, steunend en structurerende behandeling en systeembegeleiding.
Medewerkers
Binnen de afdeling Kind en Jeugd van onze praktijk werken we met 3 GZ-psychologen ondersteund door basispsychologen. Allen behandelen we zowel kinderen jeugdigen als volwassenen. Hierdoor kunnen we begeleiding van ouders en doorstroom van 18-jarigen naar volwassenzorg bieden.
Om onze kennis en kunde op peil te houden hebben we intervisie met andere kinder- en jeugdpsychologen en hebben we regelmatig bij- en nascholing. We zijn lid van de beroepsverenigingen NIP en LVVP. We voldoen aan de door hen gestelde eisen en werken volgens de beroepscode, dit waarborgt onze kwaliteit.
Daarnaast beschikken alle regiebehandelaren over een kwaliteitsstatuut dat voor de cliënt en verwijzer inzicht geeft in de werkwijze / bevoegdheden en professionele kwaliteiten van elke regiebehandelaar.
Problematiek
Problematiek waarmee kinderen bij ons terecht kunnen:
- Angsten
- Assertiviteitsproblematiek
- Concentratieproblemen
- Depressiviteit en stemmingsklachten
- Faalangst
- Gedragsproblemen
- Hoogbegaafdheid
- Identiteitsproblemen
- Leerproblemen
- Lichamelijke klachten
- Ontwikkelingsstoornissen als AD(H)D en ASS
- Onzekerheid/problemen zelfvertrouwen/faalangst
- Opvoedkundige vragen
- Pest- en plaagproblematiek
- Slaapproblemen
- Sociale problemen
- Verwerking van een scheiding en begeleiding bij een scheiding
- Traumatische gebeurtenissen